رباتیک والکترونیک روبواچ پیRoboHp
رباتیک والکترونیک روبواچ پیRoboHp
رباتیک والکترونیک

به نام خدا

با سلام خدمت دوستاي عزيز
خوب، بدون مقدمه به ادامه ي بحثمون درباره ی مقاومت و بعد از اون ،خازن ها مي پردازيم

مقاومت ها را در مدار بر حسب نوع کاربرد مي توانيم به 2 صورت  سري و موازي ببنديم:

 

 

مقاومت هاي سري يا متوالي:


  
اگر چند مقاومت را در مدار به صورت پشت سرهم ببنديم، يعني هر2مقاومت متوالي در يک سر با هم مشترک باشند (به شکل دقت کنيد)، آنگاه  مي گوييم مقاومت ها را با هم سري کرده ايم

دقت کنید که اگر بین دو مقاومتی که با یک دیگر سری شده اند، هر اتصال دیگری به جز دو سر مقاومتها قرار دهید، دیگر دو مقاومت با هم سری نیستند. یعنی به زبان ساده تر بین دو مقاومتی که سری شده اند ، هیچ چیز به جز یک سیم که دو سر مقاومت ها را به وصل کرده است نباید وجود داشته باشد.

 

نکته: در مداراتی مشابه مدار بالا که در آن چندین مقاومت به یکدیگر متصل شده اند، می توان به جای استفاده از چندین عدد مقاوت، از 1 مقاومت استفاده کرد که اندازه ی آن معادل مجموع این چند مقاومت باشد. به این مقاومت، "مقاومت معادل"  می گویند. به طور خلاصه  "مقاومت معادل" يعني مقاومت نهايي مجموعه مقاومت ها.


   براي به دست آوردن مقاومت معادل جند مقاومت که به صورت سري بسته شده اند، کافيست اندازه ي هر مقاومت را با بعدي جمع کنيم يعني: (Totمخفف کلمه يTotal به معناي کل مي باشد)

مثال: مقاومت معادل مجموعه ي زير بدين صورت است:
    ? 19=12+4+3

 

مقاومت هاي موازي:


  
اگر چند مقاومت را در مدار به شکلي ببنديم که ابتدا و انتهاي همه ي آنها به همديگر متصل باشند(به شکل دقت کنيد)، آنها را با يکديگر موازي کرده ايم.

براي بدست آوردن مقاومت معادل در اين حالت از اين فرمول استفاده مي کنيم:


مثال: مقاومت معادل مجموعه ي زير بدين صورت است:


?  

   مدارهاي الکترونيکي ممکنه ترکيبي از مقاومت هاي سري و موازي باشند، در اين صورت براي به دست آوردن مقاومت معادل بايد سعي کنيم مساله را به قسمت هاي کوچکتر تبديل کنيم و مقاومت هر قسمت را جداگانه محاسبه و با قسمت ديگر جمع کنيم. به مثال دقت کنيد:


   خازن يک قطعه ي الکتريکي مي باشد که مي تواند مقداري بار الکتريکي در خود ذخيره کند و در هنگام نياز به مدار باز گرداند(ميزان عبور بار الکتريکي در واحد زمان از يک نقطه را همان جريان الکتريکي آن نقطه مي گويند.بار الکتريکي همان الکترون هايي آزادي هستند که وقتي بين 2 قطب حرکت مي کنند موجب به وجود آمدن جريان الکتريکي مي شوند ). خازن ها انواع گونگوني دارند، از جمله خازن هاي عدسي، الکتروليتي، سراميکي و... .


   خازن ها از پرکابردترين قطعات الکتريکي هستند که در مدارهاي مختلف مورد استفاده قرار مي گيرند. اگر مايليد که در باره ي خازن ها اطلاعات جامع تري تري داشته باشيد مي تونيد به کتاب « فيزيک 3 و آزمايشگاه» مراجه کنيد.

 

 

   خازن را در طراحي هاي شماتيک به شکل   نمايش مي دهند.

   ميزان باري که در خازن ها ذخيره مي شود به ظرفيت انها بستگي دارد.

 

ظرفيت خازن:
   ظرفيت خازن عبارتست از نسبت بار ذخيره شده در خازن به اختلاف پتانسيل 2 سر خازن : که (C)نماد ظرفيت خازن و (q) هم همان بار الکتريکي ذخيره شده در خازن مي باشد.

   به پاس خدمات فراوان مايکل فارادي ، فيزيکدان انگليسي، يکاي ظرفيت «فاراد» ناميده شده.


 

   نکته ي مهم اينکه خازن ها بعد از پر شدن(قرار گرفتن بار الکتريکي تا حد ظرفيت در آنها را پر شدن مي گوييم) ديگر هيچ جرياني را از خود عبور نمي دهند. ما از اين خاصيت خازن استفاده هاي فراواني خواهيم کرد.

   در مورد خازن ها مطالب فراووني براي گفتن وجود داره که تا حد نياز در جلسات آينده درباره ي آن خواهيم گفت.
 
 خدا نگه دار

 



به نام خدا

سلام به همه ي دوستاي خوبم

به لطف خدا بخش رباتيک شبکه ي رشد از امروز فعاليت خودشو شروع کرد، هدف اصلي ما در اين بخش برگزاري دوره هاي آموزش رباتيک و ارائه‌ي مشاوره در زمينه‌ي رباتيک مي‌باشد. البته بخش‌هاي جانبي مانند «اخبار» و «تازه ها» و «پيوندهاي مفيد» و... نيز خواهيم داشت.

روش کار به اين صورتست که ما هر هفته يک يا دو جلسه از کلاس را به صورت متن و عکس و فلش و فيلم و.... در همين قسمت ارائه مي کنيم، شما مطالب ارائه شده را مي خونيد و سوالات خودتونو مطرح مي کنيد، ما بعد از پاسخ به سوالات شما، قسمت بعدي درس (جلسه‌ي بعد) را ارائه مي‌کنيم.

 

یک نکته ی مهم:

اين بخش براي دانش جويان وهر کسي که به رباتيک علاقه منده هم قابل استفاده است و فقط ويژه‌ي دانش‌آموزا نيست. البته ما مجبوريم بنا کار را بر سطح علمي دانش‌آموزاي دبيرستاني بگذاريم،  هر چند که اين امر اهميت زيادي ندارد چون ما به جز بخش «خازن و مقاومت» ديگه خيلي کار زيادي با درس‌هاي دبيرستاني نداريم.

 

تذکر خيلي مهم: یکی  از مهمترین نکات آموزشی که در بحث روباتيک وجود دارد انجام پروژه به صورت تيمي و گروهي (Team Working) است. در حقیقت می توان گفت تمرین کار گروهی یکی از مهمترین جنبه های آموزش روباتیک است.

چند نمونه از مهمترين فوايد کار تيمي رو به صورت خيلي خلاصه عرض می کنم تا اهميت اين موضوع برای دوستان عزیز بیشتر تبیین شود:

1_ کسب مهارت هاي لازم براي انجام پروژه‌هاي بزرگ که بايد با مشارکت چندين فرد اجرا شوند.

2_ استفاده از فکر و توانايي چند نفر به جاي يک نفر و در نتيجه اتخاذ تصميم مناسب تر.

3_ تقسيم وظايف بين افراد تيم و کاهش فشار کار بر روي فرد.

4_ تقسيم هزينه هاي پروژه بين افراد تيم .

5_افزايش انگيزه و روحيه افراد تيم .

6_ استفاده از ايده‌هاي بکري که هر يک از اعضا ممکنه در روند کار به ذهنشون برسه. وقتي يک مسئله مطرح مي شود، هر فرد از يک زاويه‌ي خاص به مسائله نگاه مي‌کند و همين امر موجب ارائه‌ي ايده‌هاي متفاوت براي حل مسئله خواهد شد!

و ......

 

اجازه بديد حالا يه کم شمارو با دنياي ربات ها بيشتر آشنا کنیم.

رباتيک در حالت کلي به 2 بخش شبيه سازي (Simulation)، و ربات حقيقي (Real) تقسيم بندي مي‌شود. در شبيه‌سازي در حقيقت رباتي به صورت فيزيکي ساخته نمي‌شود و ساخت ربات در يک محيط مجازي شبيه سازي شده که در آن بعضي از قوانين دنياي واقعي وجود دارد صورت مي‌گيرد. در اين بخش مسابقاتي در رشته هاي «شبيه سازي امداد ونجات» (Rescue Simulation) و «شبيه سازي فوتبال» (Soccer Simulation) و... هرسال در جهان برگزار مي‌شود. در بخش Real مسابقات بسيار متنوع تري نسبت به Simulation وجود دارد که مهم‌ترين اونها عبارتند از: ربات‌هاي فوتباليست(در چندين سطح مختلف)، ربات‌هاي امدادگر، ربات‌هاي مسيرياب (Path Finder)، ربات‌هاي آتش نشان (Fire Fighter)، ربات هاي مين ياب (Deminer)، ربات‌هاي لابيرنت، ربات‌هاي انسان نما (Humanoid)، سگها (Four legged Robot)، ربات هاي خانگي(At home) و... .

فدراسيون جهاني رباتيک هر ساله جام جهاني روباتها با نام  "Robocup" را در بخش‌هاي مختلفي برگزار مي‌کند. هدف آرماني اين فدراسيون اين است که سال 2050، قهرمانRobocup، تيم منتخب فوتبال جهان را شکست دهد...!!!
دقت کنید که واژه ی روبوکاپ(RoboCup) مختص مسابقات جهانی است که زیر نظر فدراسیون جهانی آن برگزار می شود , هر چند در کشور ما این واژه بعضاً با مفاهیمی چون لیگ شبیه سازی و ... معنی می شود که همگی نا درست هستند.


کميته‌ي Robocup براي گسترش رباتيک در سطح دانش‌آموزي، بخشي ويژه‌ي دانش‌آموزان (Junior) در نظر گرفته است که در اين بخش تمام تيم هاي شرکت کننده دانش آموز هستند و ربات‌هاي ساخته شده نيز پيچيدگي ربات‌هاي بخش بزرگسالان را ندارند...

و اما تقسیم بندی آموزشی ما:

مطالبي که قراره اينجا در غالب رباتيک ارائه شود شامل 3 بخش کامپيوتر، الکترونيک و مکانيک هستند.

البته فکر مي‌کنم در زمينه ي مکانيک ما بحث زيادي نخواهيم داشت چون مهارت‌هاي لازم براي کار را در درس حرفه‌وفن و کارهاي روز مره تا حد زيادي بدست آورديد.

ما کارمون رو در زمينه ي الکترونيک به 2 بخش آنالوگ و ديجيتال تقسيم مي‌کنيم و با آنالوگ بحث را شروع مي‌کنيم.

ادامه ي بحث در جلسه‌ي بعد....

منتظر سوال‌ها و نظرات و پيشنهادهاي دوستاي عزيزم هستم

خدا نگهدار

 

باتشکرازسایت رشد


Humanoid


Soccer(Small Size)


Soccer(Middle Size)


Rescue


Soccer (junior)


4Legged Robots


Fire Fighter-1


Fire Fighter-2


Fun



به نام خدا

سلام مجدد خدمت دوستاي عزيزيم

از اين جلسه ديگه به طور جدي کار ما شروع مي شه و وارد قسمت هاي مهم کار خواهيم شد. دوستان سعي کنن مطالب رو به صورت متوالي و منظم دنبال کنند، چون مطالبي که ارايه مي شوند کاملاً به هم مرتبط اند و اگر مطلبي رو متوجه نشويد، در بحث هاي بعدي نيز احتمالاً دچار مشکل خواهيد شد.

خوب، مي دونم شما هم مثله من عجله داريد که زودتر وارد بحث اصلي بشيم، پس بدون حاشيه ي بيشتر شروع مي کنيم.

ما آنالوگ رو با معرفي 3 کميت "اختلاف پتانسيل(V)"(Voltage)، "جريان(I) "(Current)و "مقاومت(R)"(Resistor) شروع مي کنيم. البته اين کميت ها رو احتمالاً بخش زيادي از دوستان مي شناسند زيرا هر 3 کميت در بخش" الکتريسيته" ي "فيزيک 1 و ازمايشگاه" به تفصيل معرفي شده اند.

اختلاف پتانسيل(V):

ساده ترين تعريفي که براي (V) وجود دارد اين است که اختلاف پتانسيل را عامل برقرار شدن جريان الکتريکي در مدار مي دانند. براي اينکه شما اين کميت رو بهتر لمس کنيد يک مثال ساده مي زنم (البته اين مثال در همه ي قسمت هاي بحث صادق نيست).

فرض کنيد 2 سطل آب در اختيار داريم با نام هاي "A"و"B" . سطل Aپر از آب و با اختلاف ارتفاع 1 متر بالاتر از سطل B قرار دارد. 2 سطل رو با يک شيلنگ به همديگه وصل مي کنيم. در اين حالت مشاهده خواهيم کرد که اب از سطل A به درون B جاري مي شود. حالا اگر جاي 2 سطل رو با هم عوض کنيم جريان آب عکس مي شود و از سطل B به سطل A جاري خواهد شد و اگر 2 سطل را هم ارتفاع کنيم ، هيچ جرياني نخواهيم داشت. يعني اين اختلاف ارتفاع عامل جاري شدن آب بين 2 سطل مي باشد.

در حقيقت در اين مثال آب نقش الکترونها رو بازي ميکنه و شيلنگ نقشه سيم، و AوB هم 2 قطب +و- باطري يا مولد الکتريکي. و در نهايت اختلاف ارتفاع بين 2 سطل هم نقش اختلاف پتانسيل بين 2 قطب رو بازي مي کنند.
يکاي اختلاف پتانسيل "ولت" مي باشد.



 


جريان الکتريکي(I):

براي تعريف جريان از مثال قبليمون کمک مي گيريم. در مثال بالا جريان آب نقش جريان الکتريکي را بازي ميکنه (دقت کنيد که سرعت الکترونها ثابت و تقريباً برابر سرعت نور مي باشد ولي همونطور که مي دونيد سرعت آب در اين مثال تابعي از شتاب جاذبه ي زمين(g) است.) . در حقيقت حرکت الکترونها بين 2قطب مولد را جريان الکتريکي مي ناميم.

يکاي جريان به پاس خدمات علمي فيزيک دان فرانسوي "ماري آمپر" ،"آمپر(A)" نام گذاري شده است.

مقاومت(R):

مقاومت در حقيقت عاملي مزاحم براي جريان مي باشد، يعني هر چه مقاومت بيشتر باشد جريان کمتر است. براي مثال فرض کنيد شما با عجله در حال دويدن در يک پياده روي شلوغ هستيد ، به طبع هر چي پياده رو شلوغتر باشه حرکت براي شما سخت تر و کندتر خواهد بود. اين شلوغي مزاحم مشابه همون مقاومت الکتريکي در يک سيم عمل ميکنه.
مقاومت الکتريکي رساناها (موادي که جريان الکتريکي را از خو عبور مي دهند) ي مختلف با يکديگر متفاوت است و مقاومت هر ماده فقط بستگي به مشخصات ساختماني و دماي اون ماده دارد. در رساناهاي معمولي، هر چه دما بالاتر برود، مقاومت بيشتر مي شود.(افزايش دما موجب افزايش بي نظمي در ساختار مولکولي رسانا مي شود)

يکاي اندازه گيري آن به پاس خدمات علمي "گئورگ زيمون اهم"، "اهم" ناميده شده که آنرا با (?) نمايش مي دهيم. (امگا? از حروف يوناني مي باشد)
مقاومت در مدارهاي شماتيک به شکل  نمايش داده مي شود.


قانون اهم:

در همون مثال سطل ها اگر اختلاف ارتفاع 2 سطل را بيشتر کنيم، مشاهده خواهيم کرد که شدت جريان آب نيز بيشتر مي شود. تجربه نيز نشان مي دهد که هرچه اختلاف پتانسيل دو سر رسانا بيشتر شود ، شدت جريان عبوري نيز بيشتر مي شود. اما اهم براي اولين بار کشف کرد که نسبت V به I (V / I) همواره مقداري ثابت است که اين مقدار ثابت همان مقاومت الکتريکي است. يعني: V / I =R ? V=I R

براي مثال اگر در مدار روبه رو V=10 باشد و امپرسنج عدد 2 را نشان دهد و مقاومت سيم ناچيز باشد انگاه طبق رابطه خواهيم داشت:
V=10 و V / I =R ? I=2. پس اين مقاومت 5? مي باشد.







مطالب تکميلي مقاومت ها:

مقاومت شايد پرکاربردترين قطعه ي مدارهاي ما خواهد بود. چون ما بوسيله ي اين قطعه مي توانيم شدت جريان را در قسمت هاي مختلف مدار کنترل کنيم. مقاومت ها در حالت کلي به 2 دسته ي ثابت و متغير تقسيم مي شوند. مقاومت هاي نوري دسته اي از مقاومت هاي متغير هستند که نسبت به نور محيط مقاومت انها تغيير مي کند، يعني در محيط هاي پر نور مقاومت آنها کمتر و در محيط هاي کم نور مقاومت آنها بيشتر مي شود.

دسته ي ديگري از مقاومت هاي متغير وجود دارند که به صورت دستي مقاومت آنها تنظيم مي شود که به آنها پتانسيومتر نيز گفته مي شود.
 

کدخواني مقاومت ها:

کارخانه هاي سازنده مقاومت ها براي سهولت در توليد، اندازه هاي استانداردي را براي ساخت مقاومت ها تعيين مي کنند و با نوار هاي رنگي دور آنها اندازه ي مقاومت ها را مشخص مي کنند. در انتها نيز با يک نوار نقره اي يا طلايي درصد خطا را مشخص مي کنند. چون ماده ي اصلي ساخت اين مقاومت ها کربن مي باشد ،به انها مقاومت کربني نيز گفته مي شود.

براي خواندن ميزان مقاومت کربني،آن را جوري دست مي گيريم که حلقه ي طلايي يا نقره اي در سمت راست قرار بگيرد. حالا به ترتيب رنگ اولين حلقه از سمت چپ کد رقم اول، دومين حلقه از سمت چپ رقم دوم، و سومين حلقه از سمت چپ رقم n مي باشد که n توان دهي است که ضريب 2 عدد قبلي مي باشد.(اگر 5 حلقه داشتيم، حلقه ي سوم رقم سوم مي باشد و حلقه ي چهارم n است، حلقه ي پنجم هم همون درصد خطاست)



جدول کد رنگ ها بدين صورت مي باشد:

رنگ حلقه

عدد مربوط به آن

سياه

0

قهوه‌اي

1

قرمز

2

نارنجي

3

زرد

4

سبز

5

آبي

6

بنفش

7

خاكستري

8

سفيد

9


به عنوان مثال اگر روي يک مقاومت به ترتيب از چپ به راست نوار قهوه اي، سياه و قرمز باشد اندازه ي مقاومت عبارتست از: يعني اين مقاومت 1000 اهم يا 1 کيلواهم (1K ?)مي باشد.

حلقه ي آخر که معمولاً طلايي يا نقره ايست حلقه ي تلورانس نيز نام دارد که در کار ما خيلي اهميت زيادي ندارد.
به شکل زير دقت کنيد:

به مثال زير توجه کنيد:

        نقره اي   4    7   2


پس اين مقاومت 270k? يا 270000? مي باشد.


بحث در مورد مقاومت بازم ادامه داره ، جلسه ي بعد اين بحث رو دنبال خواهيم کرد...

 

 

 



 

آداب زیارت


آداب زيارت بسيار است،در اين فصل به بيان چند مورد اكتفا مى‏شود:اوّل:انجام غسل،پيش از بيرون رفتن‏ براى سفر زيارت.دوم:ترك كلام بيهوده و لغو و مخاصمه و مجادله در راه.سوم:غسل كردن براى زيارت هر يك از امامان،و نيز اينكه بخواند دعاى وارد،درباره آن را و آن دعا در اول زيارت وارث بيايد. چهارم:طهارت از حدث‏ كبرى و صغرى.پنجم:پوشيدن جامه‏هاى پاك و پاكيزه و نو،و سفيد بودن رنگ آن نيكوست.ششم:گامها را به دقت‏ رفتن به روضه مقدّسه كوتا برداشتن و به آرامى و وقار حركت كردن،و خاضع و خاشع بودن،و سر به زير انداختن،و به بالا و اطراف خود التفات نكردن.هفتم:خشبو نمودن خود،در غير زيارت امام حسين عليه السّلام. هشتم:زبان را به دقت رفتن به حرم مطّهر به ذكر و تكبير و تحميد و ت......

به ادامه مطلب بروید...



ادامه مطلب ...


ساخت موشک آبی ( ۱ )

 

قبل از اینکه شروع به ساخت یک سکوی پرتاب برای موشک آبی کنیم با ید اساس کار یک موشک را بدانیم . بعد از این می توانید شروع به ساخت کنید .در زیر سعی شده تا با استفاده از عکس مرحله مرحله ساخت این سکو را توضیح دهیم تا شما بتوانید به راحتی یک سکوی پرتاب داشته باشید.

این سکو با استفاده از لوله های pvc بسیار ارزان و در دسترس و با شیشه های نوشابه ای که شما بیشتر اوقات به انوان زباله بیرون می اندازید ساخته می شود . این شیشه های نوشابه براحتی در داخل این لوله ها می لغزند  همانطور که در شکا می بینید یکه شیشه نوشابه روی یک لوله مناسب دهانه آن است. این شیشه به عنوان موشک ما عمل می کند و لوله به عنوان سکوی پرتاب.

به ادامه مطلب بروید...



ادامه مطلب ...


اينم يه سايت مربوط به موشك آبي

ولي به زبان انگليسي مطالب خوبي

دارهwww.h2orocket.com

 



                                                         به نام خدا

 مسابقات روبوکاپ دانش آموزی دررامهرمزبه پایان رسید

نفرات اول هرگروه:

1-گروه پنجم دبستان بردیادهقانی زاده

2-گروه راهنمایی ودبیرستان محمدمداح

3-گروه پیش دبستانی مهدی بصیریان

4-گروه سوم دبستان وچهارم دبستان امیرحسین باغبانی

 

عکس مسابقات :

به دلیل زیادبودن به ادامه مطلب بروید...



ادامه مطلب ...


درباره سایت


به فروشگاه رباتیک والکترونیک RoboHpخوش آمدید
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان فروشگاه رباتیک و آدرس robohp.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 146
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 147
بازدید ماه : 548
بازدید کل : 130900
تعداد مطالب : 164
تعداد نظرات : 20
تعداد آنلاین : 1


IS
Google

در اين سایت
در كل اينترنت

تولید ملی حمایت از کار و سرمایه ایرانی